onsdag den 20. oktober 2010

Dødsstraf.

Jeg er ikke tilhænger af dødsstraf, men faldt forleden dag over noget, der gav mig anledning til at filosofere over, hvordan man bedst slår mennesker ihjel, på en human måde.
Forestil dig, at du er dødsdømt, men selv kan få lov til at vælge, hvordan henrettelsen skal foregå. Hvordan vil så helst dræbes? Her er nogle muligheder (fra Amnestys' hjemmeside):

1. Skydning bliver brugt mange steder i verden. Det sker f.eks. ved henrettelsespeloton, hvor den dømte står op af en væg og bliver skudt af flere personer. I Kina bliver henrettelser i stedet udført med et enkelt nakkeskud. Det hænder at fangen overlever det første skud.

2. Hængning bliver også brugt mange steder i verden, som f.eks. i Iran og Japan. De fleste personer dør ikke af kvælning, men når nakken knækker.

3. Giftindsprøjtning er den dominerende metode i USA og bruges også i Kina. Den har desuden været brugt i Filippinerne, Guatemala og Thailand. Se for eksempel:
http://avisen.dk/amerikanske-doedsfanger-kvaeles-langsomt-0405

4. Den elektriske stol bliver under tiden brugt i Nebraska, USA. Når de indre organer bliver brændt indtræffer døden som hjertestop eller lammelser af åndedrættet. Der er rapporter om flere tilfælde, hvor det tog flere minutter før fangen døde - en gang op til 17 minutters ulidelig smerte.

5. Gaskammer har været brugt i USA. Metoden er i dag ikke særlig udbredt, men bruges nogle gange af Arizona og Californien, hvis fangen selv vælger det. I februar 1999 blev den seneste fange henrettet i gaskammer.

6. Halshugning bruges i nogle arabiske lande, som f.eks. Saudi Arabien. I teorien dræbes fangen med et hug, men i praksis må bødlen nogle gange bruge mere end et hug før fangen dræbes.

7. Stening forekommer i enkelte muslimske lande, hvor retssystemet bygger på en streng fortolkning af Sharia, som f.eks. Iran og Nigeria. Der er forskrifter for, hvor store stenene må være for at sikre personen ikke dræbes af en enkelt sten. Derimod må stenene heller ikke være så små, at de ikke skader personen.

Hvor morbidt det end måtte lyde - hvordan vil du helst dø?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar